I. KORČOK: Svetový obchod je pre EÚ prísľubom hospodárskeho rastu

01.06.2012 Celý región

Brusel 1. júna (TASR) - Európska únia (EÚ) sa rozhodla ísť cestou uzatvárania bilaterálnych dohôd o voľnom obchode so svojimi strategickými partnermi vo svete, uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok po ukončení štvrtkového (31. 5.) zasadnutia Rady EÚ pre zahraničný obchod. Dôvodom je skutočnosť, že svetový obchod je dôležitým zdrojom pre vytváranie hospodárskeho rastu.

"Slovenská republika víta túto diskusiu," zhodnotil Korčok rokovania Rady o svetovom obchode. Dodal, že ak si uvedomíme, v akom ekonomickom cykle sa dnes Európa nachádza, keď zásluhou krízy máme problémy s domácou spotrebou, tak musíme zohľadniť, že jediným spoľahlivým zdrojom hospodárskeho rastu je práve svetový obchod.

Slovenský veľvyslanec pri EÚ v tejto súvislosti upozornil, že v roku 2011 a v prvej časti roka 2012 sa svetový obchod pretavil do jednopercentného nárastu hrubého domáceho produktu (HDP) únie, čo sú obrovské čísla v reálnom finančnom vyjadrení.

Vzhľadom na reálnu situáciu v rokovaniach o liberalizácii svetového obchodu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa EÚ rozhodla ísť cestou uzatvárania bilaterálnych dohôd o voľnom obchode so svojimi kľúčovými partnermi.

"Dnes sú v príprave okrem Japonska aj rokovania so Spojenými štátmi a Kanadou. A z rozvíjajúcich sa ekonomík by som spomenul napríklad Indiu," povedal Korčok o smerovaní ekonomickej diplomacie EÚ.

Slovenský diplomat upozornil, že len v rámci dohôd o voľnom obchode so Spojenými štátmi, Kanadou a Japonskom by pozitívny efekt na raste HDP Európskej únie predstavoval 1,5 %, v reálnych číslach takmer 200 miliárd eur.

"To je obrovská suma, čo sa môže pozitívne prejaviť na životnej úrovni a tvorbe pracovných miest. Potenciálne iba z medzinárodného obchodu by sa v EÚ malo vytvoriť až 5 miliónov pracovných miest," opísal Korčok možnosti, o ktoré európski lídri nechcú prísť. A dodal, že cez takéto dohody o voľnom obchode sa odhaduje dosiahnutie 10-% nárastu exportov z EÚ.

Z pohľadu lídrov EÚ je stratégia taká, že treba čo najlepšie nastaviť podmienky na uzatvorenie dohôd o voľnom obchode, ale za predpokladu, že budú výhodné pre obe strany.
 

Vyberte región